Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-04@14:12:39 GMT

اظهارات «کلانتری» درباره محصولات تراریخته

تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۴۵۲۸۳۲۵

اظهارات «کلانتری» درباره محصولات تراریخته

رئیس سازمان محیط زیست با بیان این که هیچ مخالفتی با محصولات تراریخته ندارد، ادعا کرد: گروهی که مخالف محصولات تراریخته هستند هیچ دلیل علمی و منطقی ندارند و فقط شعار می‌دهند.

به گزارش تسنیم، عیسی کلانتری در برنامه گفت‌وگوی ویژه شبکه خبر درباره مهمترین اقدامات و برنامه‌های سازمان محیط زیست اظهار کرد: امروزه بیشترین مسئله‌ای که کشور را تهدید می‌کند مسئله کمبود آب و مصرف زیاد آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی ادامه داد: در گذشته به علت این که وزارت نیرو متولی سیاست‌های آبی بوده و نظارتی از سوی سازمان محیط زیست وجود نداشته شاهد بروز مشکلاتی در حوزه آب بوده‌ایم که این مسئله امروزه رشد و گسترش بیشتری یافته است.

رئیس سازمان محیط زیست تصریح کرد: مسئله آب در محیط زیست بسیار حائز اهمیت است و باید خود را با مقدار مصرف وقف دهیم، تا سایر مسائل همچون خاک، آلودگی‌هوا، پسماندها، حفاظت از ژنتیک، حیاط وحش و... نیز باید مورد توجه قرار گیرد.

کلانتری مسئله آب را اولویت اصلی سازمان محیط زیست دانست و تاکید کرد: کشور در حال حاضر با کمبود آب و مصرف زیاد آن روبرو است؛ در حال حاضر از آب‌های تجدیدپذیر به طور بسیار زیادی استفاده می‌کنیم و این مسئله باید بهبود یابد.

وی افزود: در حال حاضر میزان آب‌های تجدیدپذیر در کشور ما به زیر 90 میلیارد متر مکعب رسیده است، در صورتی که 4 سال قبل میزان آن 132 میلیارد متر مکعب بوده است.

رئیس سازمان محیط زیست با بیان این که طبق برنامه‌ریزی‌های جهانی مقدار مصرف آب‌های تجدیدپذیر باید کمتر از 40 درصد باشد، گفت: اگر بیش از 40 درصد از آب‌های تجدیدپذیر استفاده کنیم باعث بروز مشکلات و خطراتی در محیط زیست خواهد شد، که ما بیش از 40 درصد از آب‌های تجدیدپذیر بهره‌ می‌بریم و به جای این میزان 110 درصد استفاده می‌کنیم.

کلانتری تصریح کرد: مصرف بالای آب‌های تجدیدپذیر و بی‌دقتی در این مسئله باعث بروز خسارات به کشاورزی، تمدن، حیاط وحش، پوشش گیاهی و محیط زیست کشور خواهد شد.

وی در پاسخ به این پرسش که سازمان محیط زیست درباره بحران آب چه برنامه‌ریزی دارد، گفت: سیاست‌های آبی کشور باید دیده‌بانی شود و خسارات برجای مانده در حوزه محیط زیست باید بهبود پیدا کند.

رئیس سازمان محیط زیست افزود: به عنوان نمونه علت اصلی خشکی تالاب‌ها عدم توجه به حق‌آبه‌ها و جلوگیری از سیلاب‌ها بوده است.

کلانتری افزود: متاسفانه حق‌آبه‌ها داده نشد و جلوی سیلاب‌ها نیز گرفته شد، که خشک شدن دریاچه‌ها و تالاب‌ها را به دنبال داشت؛ اگر حق‌آبه‌ها داده می‌شد کسی مخالف سدسازی نیست، اما چون مراعات انجام نگرفت باعث بروز خساراتی شد.

وی تصریح کرد: متاسفانه در سال‌های اخیر سفره‌های زیرزمینی روز به روز کمتر شده و از طرفی برداشت‌ها نیز افزایش یافته است؛ کسری سفره‌های زیرزمینی و استفاده بیش از حد از آب‌های سطحی نیز باعث بروز مشکلاتی در حوزه آبی شده است.

رئیس سازمان محیط زیست با بیان این که باید جلوی تخلفات در حوزه بهره‌برداری از آب گرفته شود، اظهار کرد: حدود 15 میلیارد متر مکعب آب به صورت غیرمجاز توسط چاه‌های مجاز و غیرمجاز برداشت می‌شود که باید در این زمینه نیز تجدید نظر صورت گیرد و مصرف بیش از حد آب که عمدتاً در بحث کشاورزی است باید سامان یابد.

کلانتری درباره مسئله ریزگردها که طی سالیان اخیر کشورمان را درگیر کرده است نیز، گفت: ریزگردها دارای منشاء داخلی و خارجی است؛ از 28 مرکز تولید ریزگرد 24 مرکز مرتبط با منشاء خارجی و 4 مرکز که عمده آن در جنوب کشور است منشاء داخلی است.

وی افزود: مهار ریزگردهای دارای منشاء خارجی از طریق دیپلماسی و با هماهنگی کشورهای همسایه صورت می‌گیرد و برای منشاء ریزگردهای داخلی نیز برنامه‌هایی مد نظر خواهد بود.

رئیس سازمان محیط زیست یکی از علل ریزگردهای داخلی را خشک شدن تالاب‌ها دانست و گفت: به عنوان نمونه بختگان، هامون و... خشک شده است، که باعث بروز ریزگردها در کشور می‌شود و باید در وحله اول منشاء داخلی را مهار کنیم.

کلانتری تصریح کرد: یکی دیگر از علت‌های ریزگردها شخم‌زدن اراضی و بلند شدن گردوخاک در مناطق مختلف است، که باید به این اراضی که کشت در آنها صورت نمی‌گیرد نیز توجه شود تا این منشاء ریزگردها نیز مورد رسیدگی قرار گیرد.

وی درباره راهکار احیای تالاب‌ها اظهار کرد: باید برنامه‌ریزی مدونی برای احیای تالاب‌ها انجام گیرد، متاسفانه حق‌آبه تالاب‌ها را کشاورزان دریافت کردند و از طرفی تالاب‌ها که باید به واسطه سیلاب‌ها زنده بمانند با توجه به سدسازی‌ها از بین رفته‌اند.

رئیس سازمان محیط زیست افزود: طی سالهایی سیلاب‌ها را مهار کرده و اجازه ندادیم به مقصد دریاچه‌ها رهسپار شوند که همه این برنامه‌ها نیز صرف کشاورزی شد و در حال حاضر هم باید حق‌آبه‌ تالاب‌ها به خود آنها بازگردد و این مشکلات رفع شود.

کلانتری ادامه داد: تمامی آب‌های کشور صرف توسعه کشاورزی شد و حق‌آبه تالاب‌ها را گرفتیم؛ به عنوان نمونه در زمینه هامون بخشی از حق‌آبه در افغانستان گرفته شد و بخشی از آن نیز در ایران باعث بروز مشکلاتی در این تالاب‌ها شد.

وی با بیان این که جازموریان و گاوخونی نیز به علت مسائل آبی دچار مشکلاتی شدند گفت: باید برای رفع مشکلات تالاب‌ها تلاش کنیم و در این زمینه نیز برنامه‌های زیادی پیش‌رو داریم که به عنوان نمونه تالاب هورالعظیم با توجه به تفاهمات منعقد شده با وزارت نفت و برنامه‌ریزی‌ها در حال احیا شدن است.

رئیس سازمان محیط زیست خاطر نشان کرد: توسعه بیش از حد کشاورزی و اضافه شدن تولیدات محیط زیست را از بین برد که باید به این مهم و ارائه حق‌آبه تالاب‌ها توجه شود.

کلانتری درباره این پرسش که چگونه می‌توان توسعه کشاورزی را با محیط زیست هماهنگ کرد و موجب از بین نرفتن محیط زیست شد، گفت: اگر توسعه متوازن و پایدار انجام گیرد،هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد؛ متاسفانه توسعه ما در زمینه سدسازی و کشاورزی نامتوازن بوده است.

وی با بیان این که از حق‌آبه‌های محیط زیست برای مصرف در کشاورزی استفاده کرده‌ایم، تصریح کرد: ما حق نداریم بیش از 40 درصد از آب‌های تجدیدپذیر استفاده کنیم و متاسفانه از بسیاری کشورها در این زمینه بیش‌تر بهره‌برداری می‌کنیم و باید به مصرف آب و محیط زیست توجه ویژه‌ای صورت گیرد.

رئیس سازمان محیط زیست تاکید کرد: ما اگر محیط زیست نداشته باشیم در درازمدت هیچ چیزی نداریم و نباید دل خود را به توسعه کشاورزی در کوتاه مدت خوش کنیم.

کلانتری خاطر نشان کرد: افزایش بیش از اندازه واحدهای دامی و استفاده آنها از مراتع نیز باعث بروز مشکلاتی در حوزه محیط زیست و فرسایش خاک شده است، که باید به این مهم نیز توجه شود.

وی استفاده نادرست از منابع آب و افزایش دام را یکی از عمده‌ترین دلایل آسیب‌زدن به محیط زیست دانست و گفت: خشکی تالاب‌ها از بین رفتن جنگل‌ها، فرسایش خاک، نابودی مواد گیاهی، از بین رفتن محیط زیست و... به دلیل استفاده نادرست از منابع بوده است.

رئیس سازمان محیط زیست درباره برنامه‌ریزی سازمان متبوعش برای حل مشکلات آلودگی هوا نیز، اظهار کرد: آلودگی هوا شامل، دو بخش فیزیکی و شیمیایی می‌شود که بخش فیزیکی همان ریزگردها است اما بخش شیمیایی به موضوعاتی همانند حمل و نقل و سیستم سوخت باز می‌گردد.

کلانتری افزود: اگر سوخت ما استاندارد شود و واقعاً یورو 4 را در اختیار داشته باشیم و خودروها نیز استاندارد شود آلودگی هوا کاهش خواهد یافت.

وی خاطر نشان کرد: علت اصلی آلودگی هوا خودروها و سوخت‌ آنها است به عنوان نمونه در روزهای تعطیل شاهد بهبود هوا هستیم و باید به این مهم و همچنین سوخت نیروگاه‌ها توجه شود.

رئیس سازمان محیط زیست خاطر نشان کرد: نیروگاه‌هایی که در زمستان به علت مصرف بالای گاز، به مازوت روی می‌آورند و خودروهای فاید استاندارد علت اصلی آلودگی هوا هستند، البته باید به موضوعاتی همچون حمل و نقل عمومی نیز توجه شود.

کلانتری درباره اصرار صنایع و برخورد با واحدهای آلاینده گفت: صنایع ما عمدتاً قدیمی هستند و بسیاری از آنها عمر خود را کرده‌اند که همه این مهم موجب آلودگی خواهند شد.

وی تصریح کرد: باید با صنایع آلاینده که موجب آلودگی محیط زیست می‌شوند برخورد صورت گیرد و صنایع نیز باید تلاش خود را برای بهبود سیستم انجام دهند.

رئیس سازمان محیط زیست تصریح کرد: باید نظارت را در محیط زیست افزایش دهیم و در این رابطه با کمبود منابع و بودجه مواجه‌ایم که باید کاستی‌ها رفع شود.

کلانتری به دیدار خود با وزیر صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد و گفت: آقای شریعتمداری نیز در حوزه صنایع قول داده تا استانداردهای زیست محیطی مورد توجه قرار گیرد و در صورت رعایت نکردن واحدهای صنعتی آنها تعطیل شود.

وی درباره دریاچه ارومیه و برنامه‌ریزی‌های لازم برای آن نیز گفت: دریاچه ارومیه نیز همانند سایر دریاچه‌ها و تالاب‌ها است اما حق‌آبه آن باید بازگردانده شود و این اتفاق نیز آغاز شده است.

رئیس سازمان محیط زیست با بیان این که سال گذشته سال تثبت دریاچه ارومیه بوده است، گفت: متاسفانه بیشترین خشکی کشور امسال در حوزه دریاچه ارومیه بوده است، یعنی بارندگی سال زراعی 95 تا 96 که از اول مهر تا آخر شهریور بوده است، تا این لحظه نسبت به سال گذشته 38 درصد کاهش داشته است.

کلانتری افزود: بارش‌ها نیز حدود 5 میلیارد مترمکعب کمتر شده که بخشی از آن به دریاچه می‌رسد و باید به آن توجه شود.

وی تصریح کرد: کاهش بارندگی و سایر مسائل تاثیرگذار بوده است اما کارهای احیا نیز انجام گرفته و به طور کامل پیش رفته است؛ دریاچه ارومیه امروز حالش خوب نیست، اما شرایطش وخیم هم نیست و مانند 4 سال گذشته قرار ندارد.

رئیس سازمان محیط زیست تصریح کرد: برای احیا دریاجه ارومیه دانشگاه‌ها و متخصصین زیادی فعالیت داشته‌اند و با وجود این که برخی صاحب‌نظران تاکید داشتند که این دریاچه قابلیت احیا ندارد اما دیدیم که دریاچه ارومیه قابلیت احیا دارد، اما به شرط آن که منابع مالی و برنامه‌های آن عملیاتی شود.

کلانتری افزود: امیدواریم در 9 سال آینده دریاچه با حدود 14.5 میلیارد متر مکعب آب با 25 درصد غلظت نمک و 1274.1 متر مکعب از سطح دریا را داشته باشیم.

وی درباره آخرین برنامه‌هایش برای جلوگیری فرسایش خاک و تنوع زیستی گفت: استفاده بی‌رویه از منابع باعث بروز مشکلات زیست محیطی شده است که یکی از آنها رفتارهای احساسی برای تولید گندم و جو بوده که پوشش گیاهی را از بین برده است.

رئیس سازمان محیط زیست افزود: افزایش دام، سیاست‌های احساسی تولیدات کشاورزی و... باعث شد تا پوشش گیاهی و مراتع ما از بین رود و باید برای بهبود آن تلاش کنیم.

کلانتری درباره موضوع پسماندها در شمال کشور نیز اظهار کرد: رئیس جمهور دستور داده تا موضوع پسماند شمال کشور به سرعت حل و فصل شود و متاسفانه این مشکل که دره‌ها و جنگل‌های شمال کشور را درگیر کرده باید حل و فصل شود.

وی تصریح کرد: زباله‌ها و پسماندهای شمال کشور باید یا تبدیل به کود شوند و یا این که سوزانده شوند، که برای این منظور نیز وزارت کشور و سازمان محیط زیست برنامه‌ریزی خواهند کرد.

رئیس سازمان محیط زیست با بیان این که نمی‌توان موضوع پسماند را به تولید برق وصل کرد، گفت: هیچ جای دنیا تولید برق از زباله اقتصادی نیست و مسئله اصلی در شمال کشور حذف زباله است و تولید برق از زباله مورد توجه نیست.

کلانتری افزود: تولید کود عالی و سوزاندن زباله حائز اهمیت است و در اثر سوزاندن زباله می‌تواند مقداری برق تولید کرد البته به آن برق نباید نگاه اقتصادی داشت.

وی درباره این پرسش که سازمان محیط زیست در دولت یازدهم با محصولات تراریخته به شدت مخالفت می‌کرد و شما چه برنامه‌ای برای این محصولات دارید، گفت: البته امروز در 160 میلیون هکتاب اراضی دنیا که معادل ظرفیت 20 برابر کشاورزی ایران است، محصولات تراریخته تولید می‌شود.

رئیس سازمان محیط زیست خاطر نشان کرد: در حدود 6 تا 7 سال قبل تحقیقات جامعی در 70 دانشگاه دنیا با حدود 500 میلیون دلار بودجه انجام شد که آیا محصولات تراریخته به انسان لطمه می‌رساند یا خیر؟ که هیچ نتیجه‌ای نرسیدند و نتوانستند ثابت کنند این محصولات ضرر دارد.

کلانتری تصریح کرد: بخش عمده‌ای از واردات روغن، سویا و... در حال حاضر مردم ایران که در مصرف گوشت، مرغ،ذرت و سویا از این محصولات استفاه می‌کنند.

وی تصریح کرد: من مخالفتی با مصرف تراریخته ندارد و آن گروهی که مخالف هستند هیچ دلیل منطقی و علمی ندارند و فقط شعار می‌دهند.

رئیس سازمان محیط زیست خاطر نشان کرد: در برخی سایت‌ها می‌گویند موضوع تراریخته مربوط به بنیاد راکفلر است، در حالی که تا به حال آنهایی که مخالف تراریخته هستند یک استدلال منطقی و علمی ندارند و حرف‌های سیاسی و شعاری مطرح می‌کنند.

کلانتری افزود: منتقدان تراریخته یک منطق علمی که ثابت کند این محصولات موجب بیماری در دنیا می‌شوند را ندارند و اگر چنین چیزی باشد یک مورد را ارائه دهندو مسئله علمی را نمی‌توان با شعار و تهمت پاسخ داد؛ اصلا موضوع تراریخته برای محیط زیست است و هیچ دلیلی برای مخالفت وجود ندارد.

وی تصریح کرد: 10 تا 15 سال است که کشور از محصولات تراریخته و این مسئله محروم است و باید دلیل علمی در این رابطه مطرح شود.

رئیس سازمان محیط زیست در ادامه درباره طرح استراحت جنگلی نیز توضیح داد: جنگ‌های هیرکانی به صورت وحشت‌ناکی غارت شده است و باید از این جنگ‌ها به نحوه درستی بهره‌برداری صورت گیرد.

کلانتری تصریح کرد: امیدواریم به موضوع جنگل ها نیز توجه ویژه‌ای شود و سازمان جنگ‌ها نیز می‌تواند فعالیت‌های بیشتر و موثرتری انجام دهد.


برچسب ها: عیسی کلانتری ، سازمان محیط زیست ، محصولات تراریخته

منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۵۲۸۳۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان

کارشناس مسؤول اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه همچنان موضوع هدایت آب رودخانه شور به عنوان تامین‌کننده مهم آب تالاب بندعلیخان به مسیر اصلی در حال پیگیری است، گفت: این پرونده از طریق اداره محیط زیست ورامین، استانداری و فرمانداری در حال پیگیری است. مطالبه سازمان محیط زیست تامین حداقل آب مورد نیاز برای تالاب بندعلیخان از سرشاخه‌های رود شور است.

علی یعقوبی نژاد در گفت و گو با ایسنا با بیان اینکه در زمینه موضوع حقآبه‌ تالاب‌ها و رودخانه‌ها دو مبحث مطرح است، اظهارکرد: یکی تعیین میزان حقآبه‌های اختصاصی و دیگری تخصیص و تامین حقآبه است. تعیین میزان حقآبه‌ها طی مطالعاتی از سوی سازمان محیط زیست صورت می‌گیرد.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران اضافه کرد: قانون تالاب‌ها، یک قانون نوپا است که از سال ۹۶ ابلاغ شده و دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه‌های اجرایی آن نوشته شده است البته طی برنامه‌های ۵ ساله چهارم و پنجم و در قانون‌های موازی مانند قانون اراضی مستحدثات و ساحلی  به مدیریت زیست بومی تالاب‌ها و منابع آبی توجه می‌شد ولی با ابلاغ قانون تالاب‌ها از سال ۹۶ این موضوع سریع‌تر و روشن‌تر پیگیری شده و با پیگیری اعتبارات و اعلام برنامه‌ها شرایط بهتری برای تحقق برنامه‌های زیست‌بومی برای مدیریت منابع آبی فراهم شده است.

وی با بیان اینکه علاوه بر خدمات اکوسیستمی منابع آبی، موضوع تعدد بهره‌برداران و ذینفعان و تعارض منافع آن‌ها نیز مطرح است، گفت: اولویت اول وزارت نیرو تامین آب شرب است، این درحالیست که کارکردهای موازی دیگر مانند تامین آب واحدهای خدماتی، آب کشاورزی و تخصیص حقآبه‌ زیست محیطی مطرح است که موجب تعارض منافع می‌شود.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره تشدید خشکسالی در کشور طی سال‌های اخیر اظهار کرد:  بارندگی نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته است و میزان آب‌های سطحی را خیلی تحت تاثیر قرار داده است، به‌طوری که ممکن است بخشی از رودخانه‌ها و تالاب‌ها در برخی فصول خشک باشند.

یعقوبی نژاد اضافه کرد: هر سه ماه یا شش ماه ادارات محیط زیست استان تهران با انجام پایش‌هایی از منابع آبی استان، گزارش‌های مصوری  از میزان آب تالاب‌ها یا رودخانه‌ها تهیه می‌کنند. به عنوان نمونه تالاب بندعلیخان در پایاب حوزه آبخیز استان تهران قرار دارد و بیشتر طول سال بسیار کم‌آب است. بر اساس جدیدترین گزارش واحد تابعه در حال حاضر بخش عمده‌ای از این تالاب خشک است.

وی در ادامه گفت:  نیاز آبی این تالاب بر اساس اعلام شرکت آب منطقه‌ای  استان تهران حدود ۶.۴ میلیون متر مکعب است اما اواخر بهمن و اوایل اسفند ماه سال گذشته تنها بخش محدودی از آن آبگیری شد بنابراین شرایط زیست‌محیطی این تالاب بسیار شکننده‌ است.

 کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به اهمیت تالاب بندعلیخان اظهارکرد: این تالاب محل زمستان گذرانی پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی است علاوه بر آن می‌تواند در زمینه تغذیه سفره‌های زیرزمینی، تقویت آبخوان‌ها، کنترل سیلاب‌ها و فرسایش خاک، کاهش آلاینده‌ها و مهمتر از آن کاهش گرد و غبار نقش داشته باشد.

یعقوبی‌نژاد ادامه داد: وقتی منبع آبی تالاب تامین شود، می‌تواند میزان انتشار گرد و غبار در مناطق را کنترل کند اما وقتی آب مورد نیاز تالاب‌ها و حتی رودخانه‌ها تامین نشود، به‌طور قطع با پدیده گرد و غبار و در نهایت انتشار آلاینده‌ها مواجه خواهیم شد.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران با بیان اینکه تالابی از این استان در کنوانسیون رامسر ثبت نشده است، گفت: با این وجود بر اساس قانون تالاب‌ها و آیین‌نامه اجرایی آن، دو تالاب تعریف شده داریم که یکی تالاب بندعلیخان و دیگری دریاچه‌های تار و هویر است. تار و هویر خوشبختانه دائمی و طبیعی هستند که آب آن‌ها از نزولات آسمانی مانند بارش برف و بعضاً از آب چشمه‌ها تامین می‌شود و در بالادست حوزه آبخیز قرار دارند بنابراین حقآبه آن‌ها تامین می‌شود و به منبعی برای آلایندگی تبدیل نمی‌شوند.

یعقوبی نژاد ادامه داد: در حال حاضر تالاب‌ بندعلیخان شرایط آبی مناسبی ندارد اما تار و هویر شرایط خوبی دارند و به عنوان یک اثر طبیعی ملی جزو مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست محسوب و به‌طور مستمر توسط نیروهای اجرایی و کارشناس‌های ما پایش می‌شوند.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران با اشاره به احداث یک شرکت در مسیر رودخانه‌ شور که منبع تامین آب تالاب بندعلیخان است، گفت: این کار باعث انحراف مسیر رودخانه شد بنابراین از سوی ادارات تابعه اداره کل محیط زیست استان تهران در حال پیگیری است چرا بخشی از حقآبه‌ تالاب بندعلیخان در سال‌های گذشته از رودخانه شور تامین می‌شد.

وی اضافه کرد: ظاهرا بر اثر  فعالیت‌های عمرانی بخشی از رودخانه شور بر اساس مستنداتی که توسط مسئولان ذی‌ربط هم پیگیری می‌شد به سمت مرّه استان قم منحرف شد که احتمالاً این کاربرای تامین آب فعالیت‌های عمرانی احداث اتوبان قم  - گرمسار انجام شد ولی بعد از اتمام فعالیت، متاسفانه آب به مسیر اصلی رودخانه هدایت نشد این‌ درحالیست که این رودخانه آب مورد نیاز تالاب بندعلیخان و مراتع منطقه را تامین می‌کرد. پیگیری‌هایی هم از سنوات گذشته تا به حال برای  بازگشت رودخانه شور به مسیر اصلی توسط امور عشایری، جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه‌ای صورت گرفته است.

یعقوبی نژاد در ادامه گفت: موضوع مرتبط با سازمان حفاظت محیط زیست، بحث هدایت سرشاخه‌ها به سمت تالاب بندعلیخان است. مذاکراتی هم در سطح شهرستان و هم با استانداری‌های تهران و قم با حضور شرکت آب منطقه‌ای، امور عشایری، جهاد کشاورزی و محیط زیست در دفتر تخصصی تالاب‌ها و معاونت محیط دریایی تالاب‌ها صورت گرفت.

وی اضافه کرد: قرار شد پیگیری‌های لازم در این زمینه صورت بگیرد و تصمیمات نهایی در سطح استانداری و شرکت آب منطقه‌ای برای هدایت مسیر رودخانه به مسیر اصلی آن اتخاذ شود. در سال‌های اخیر اقدامات قانونی و قضایی هم از طریق محیط زیست و هم سایر ارگان‌های مسوول صورت گرفته است.

**یعقوبی‌نژاد با بیان اینکه هنوز پرونده مفتوح است، گفت: این پرونده از طریق اداره محیط زیست ورامین، استانداری و فرمانداری در حال پیگیری است. مطالبه سازمان محیط زیست تامین حداقل آب مورد نیاز برای تالاب بندعلیخان از سرشاخه‌های رود شور است.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران به عواقب عدم تامین آب تالاب بندعلیخان پرداخت و اظهارکرد: اگر حقآبه بندعلیخان تامین  نشود، این تالاب تبدیل به یکی از کانون‌های تولید و انتشار ریزگرد می‌شود . با افزایش آلایندگی سلامت و بهداشت عمومی مردم مورد تهدید قرار می‌گیرد.

وی اضافه کرد: تعیین نیاز آبی تالاب بندعلیخان نیازمند انجام مطالعات کارشناسی و دانشگاهی دارد. لازمه این کار تامین اعتبار است که از نظر محیط زیست هنوز انجام نشده است، با این حال با شرکت آب منطقه‌ای تهران برای تخصیص حدود ۶.۴ میلیون متر مکعب در سال‌های گذشته تفاهم شده بود.

کارشناس مسئول اداره کل محیط زیست استان تهران تاکید کرد: ما حداقل آبی را که برای تالاب بندعلیخان از طریق رودخانه شور و سایر رودخانه‌ها که باید تامین بشود را مرتب و مستمر از شرکت آب منطقه‌ای مطالبه می‌کنیم البته اولویت اول شرکت آب منطقه‌ای وزارت نیرو تامین آب شرب است.

یعقوبی نژاد اضافه کرد: اگر حداقل میزان آب رودخانه‌ها و تالاب‌ها تامین  شود در نهایت سود آن را خود مردم خواهند برد.

کارشناس مسئول اداره کل محیط  زیست استان تهران ادامه داد: محیط زیست چه در سطح سازمان، چه در سطح استانی، حقآبه‌ تالاب‌ها و رودخانه‌ها را به‌طور مستمر پیگیری می‌کند. از لحاظ قانونی، ماده ۲ قانون حفاظت و احیای مدیریت تالاب‌های کشور به صراحت اعلام می‌کند که سازمان محیط زیست صرفاً تعیین نیاز آبی تالاب‌ها را  بر عهده دارد اما بخش تدوین و اجرای برنامه مدون برای تخصیص و تامین حقآبه‌ برعهده وزارت نیرو است بنابراین ادارات محیط زیست با شرکت‌های آب منطقه‌ای در جهت تحقق حداقل حقآبه‌ با توجه به میزان بارش‌ها و ذخیره نزولات آسمانی تعامل دارند.

یعقوبی نژاد درپایان با بیان اینکه تشدید خشکسالی، تامین حداقل نیاز آبی تالاب‌ها و رودخانه‌ها را به چالش کشیده است، گفت: خوشبختانه با توجه به بارش باران در اواخر سال گذشته وضعیت رودخانه‌های استان تهران مناسب است ولی وضعیت تالاب بندعلیخان با توجه به خشکسالی های پی در پی سال‌های اخیر مناسب نیست.

 انتهای پیام

دیگر خبرها

  • ۵۰ درصد تالاب هامون آبگیری و مرطوب شده است
  • آخرین وضعیت تالاب بندعلیخان
  • پلمب دو واحد شن و ماسه در یزد
  • یکی از اصلی ترین ارکان های مقابله با قاچاقچیان حیات‌وحش دادن آموزش است
  • تاکید رئیس جمهور بر مردمی‌سازی و به‌کارگیری فناوری‌های روز در حفاظت محیط زیست
  • تاکید رئیس جمهور بر مردمی‌سازی و به کارگیری فناوری‌های روز در حفاظت محیط زیست
  • حفاظت از محیط‌ زیست مردمی شود/ لزوم برخورد با بهره‌برداران خاطی
  • علت آلودگی هوا و محیط‌زیست قم چیست؟
  • آغاز اجرای طرح پاکسازی طبیعت در استان مرکزی
  • رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست: 50 درصد تالاب هامون آبگیری شده است